Wróć Kronika szkolna ● Kronika 2019/2020 ● Badamy zawartość cukru w napojach
● Badamy zawartość cukru w napojach PDF Email
Poniedziałek, 09 Marzec 2020 19:12

Klasa VII na zajęciach z kółka biologicznego podjęła się zbadania zawartości cukru w popularnych napojach i słodyczach. Nie od dziś wiadomo o szkodliwym wpływie nadmiaru cukru na funkcjonowanie organizmu człowieka.

 

Cukier jest odpowiedzialny m.in. za rozwój próchnicy zębów u dzieci i dorosłych, otyłość, choroby serca...
I tak uczniowie mozolnie czytając etykiety i zamieniając gramy cukru na łyżeczki ustalili zawartość cukru w opakowaniu popularnych napoi: Pepsi , Tymbark, woda smakowa, Witaminka, Kubuś play, Mirynda, Frugo, Fanta.
Następnie do projektu badawczego zaproszeni zostali uczniowie klas IV, V, VI i VIII. Zadaniem ich było oszacowanie ile łyżeczek cukru znajduje się w opakowaniu napoju i wsypaniu ustalonej ilości łyżeczek do szklanki. Wszyscy uczniowie byli zaskoczeni, że tak dużo cukru znajduje się w ich ulubionych napojach. Sporym zaskoczeniem było to, że woda smakowa uważana za dietetyczny napój miała prawie tyle samo cukru co Pepsi.
W kolejnej odsłonie klasa VII ustaliła zawartość cukru w popularnych słodyczach i przy współpracy z klasą III wykonała okolicznościową wystawę.

 

 

 

 
Wróć Kronika szkolna ● Kronika 2019/2020 ● Badamy zawartość cukru w napojach